Ga naar de inhoud
Created with Sketch. Terug naar het overzicht

24 juni 2021

Alle informatie, advies en begeleiding voor jongeren en gezinnen in regio Den Haag nu onder één naam: Stichting JESS

Vandaag werd de nieuwe naam gelanceerd van de stichting waarbinnen onder andere het Jongeren Informatie Punt (JIP), het Jeugd Interventie Team (JIT) en het School Maatschappelijk Werk (SMW+) samenwerken.  De naam JESS – Jong En Samen Sterk – werd onthuld door Haags wethouder jeugd, Kavita Parbhudayal, tijdens een online sessie.

Ook emeritus hoogleraar pedagogiek, Micha de Winter, kwam aan het woord.  Hij hield er een gepassioneerd betoog voor om jongeren te ondersteunen vanuit hoop en hen perspectief te bieden vertrekkende vanuit hun eigen talenten en kracht. Die boodschap sluit naadloos aan bij de filosofie van JESS.

Elke dag bieden de medewerkers van JESS kinderen, jongeren en gezinnen informatie, advies en begeleiding op maat.  Hierbij helpen ze die kinderen en jongeren om te ontdekken welke plaats in deze samenleving bij hen past en begeleiden ze hen om daar te komen.  Hierbij ligt de regie steeds bij de jongere zelf.

Tijdens de lancering kwamen ook jongeren aan het woord die vertelden hoe die hulp er in praktijk uitziet en hoe zij hun plek in de maatschappij zien.  Zo zei Leroy: “Mijn begeleider hielp mij mijn schulden op te lossen, waardoor er een enorme last van me af viel. Er ontstond daardoor ruimte om op andere vlakken verder te werken aan mezelf. Ik heb nu meer rust en heb de regie weer terug op mijn eigen leven.”

Die vroegtijdige, preventieve aanpak is van groot belang volgens wethouder Parbhudayal: “Voorkomen is beter dan genezen.  Ik maak me er hard voor dat we kinderen en jongeren veel beter en eerder kunnen ondersteunen en helpen in het volwassen worden. Daarmee hopen we ook te voorkomen dat ze in de complexe jeugdzorg belanden”.

Het belang van preventie kwam ook terug bij Margo van Rheenen, bestuurder van JESS: “Advies en begeleiding op maat zijn cruciaal voor jongeren.  Tijdens die 27 eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor hun verdere leven.  Daarom spreken we ook niet van een hulpverleningsplan maar van een toekomstplan.”

 

Stichting JESS: van losse organisaties naar een palet aan informatie, advies en begeleiding
De naam JESS – Jong En Samen Sterk – is gekozen omdat die past bij de basisfilosofie van de organisatie.  We geloven immers dat ieder kind en elke jongere mag zijn wie het is en groeien naar een eigen plek in de samenleving die past bij hun eigen talenten en kracht.

Onze medewerkers gaan zonder (voor)oordelen met een kind of jongere op pad en bieden hen de ruimte om in kleine stapjes te ontdekken welke weg bij hen past.  Dit doen we zoveel mogelijk samen met de eigen omgeving van het kind of jongere en we verbinden hen daarbij actief met anderen.

Vanuit die filosofie biedt Stichting JESS een palet aan informatie, advies en begeleiding voor inwoners van de regio Den Haag tussen -9 maanden en 27 jaar.  Dit aanbod is ontstaan gedurende de voorbije twintig jaar.

In die tijd is onze samenleving razendsnel geëvolueerd. Om jongeren te begeleiden bij de vraagstukken en uitdagingen die dit opriep, is hulp op maat ontwikkeld voor tal van doelgroepen en voor tal van vragen.

Een paar voorbeelden hiervan zijn het JIP en JIT. Zo’n vijftien jaar geleden is het Jongeren Informatie Punt (JIP) opgericht om jongeren wegwijs te maken in de maatschappelijke jungle en antwoorden te bieden op vragen waar zij mee worstelen.  Daarnaast is in 2005 het Jeugd Interventie Team (JIT) ontstaan voor jongeren met complexe vragen op verschillende leefgebieden waarbij intensievere begeleiding nodig was.

Door de jaren heen werd steeds nauwer samengewerkt tussen verschillende organisaties om de hulp aan jongeren zoveel mogelijk te stroomlijnen.  Dat proces kwam in een stroomversnelling door de decentralisatie in 2015 toen vele taken op het gebied van jeugd naar gemeenten zijn gegaan.  Dat was aanleiding voor een aantal organisaties die maatwerk boden om hun krachten te bundelen onder de noemer Xtra Plus.

Sinds 2015 is meer en meer in samenhang gewerkt en werd ook nieuwe dienstverlening op maat ontwikkeld; op verzoek van gemeenten of als antwoord op signalen van jongeren.  Een voorbeeld hiervan is schulddienstverlening voor jongeren. Ook het School Maatschappelijk Werk (SMW+) is in 2015 aangesloten bij de samenwerking.

Om dit palet aan dienstverlening en de samenhang van het aanbod duidelijker te kunnen uitleggen aan de doelgroepen, is ervoor gekozen om verder te gaan onder een naam die past bij de basisfilosofie en het brede aanbod; Stichting JESS – Jong En Samen Sterk.  Onder die naam willen we ook blijven vernieuwen zodat we jongeren gericht kunnen blijven ondersteunen bij de vraagstukken waar ze tegenaan lopen.

Uiteraard blijven het JIP, JIT en SMW+ ook gewoon vindbaar onder de eigen naam.

Meer informatie over onze dienstverlening en filosofie kan je vinden op www.stichtingJESS.nl.

Deel dit artikel
Nieuws

rondomJou gaat van start

Created with Sketch.
Nieuws

Collega Isolde Verburgt en Love Your Mind in de schijnwerpers

Created with Sketch.
Nieuws

Love Your Mind is succesvol gelanceerd

Created with Sketch.