Preventiecoördinatoren
Stichting JESS zet zich in voor een samenleving waarin jeugdigen en gezinnen tijdig passende ondersteuning krijgen, zo veel mogelijk vanuit hun eigen kracht. Een belangrijk onderdeel hiervan is de inzet van preventiecoördinatoren. Zij zijn in dienst van JESS en werken binnen de buurtteams van rondomJou, waar zij actief bijdragen aan het versterken van de sociale basis in Haagse wijken.


Tijdig signaleren
Door aan te sluiten bij verschillende overleggen, zoals met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ), welzijnsorganisaties, scholen en andere wijkpartners – signaleren we wat er speelt in de wijk. Deze signalen brengen zij onder de aandacht bij de juiste partijen, zodat er snel en passende hulp geboden kan worden.
Onze preventiecoördinatoren werken zelf ook proactief om deze signalen op te merken. Zien we zelf leemtes of kansen in de wijk? Dan maken we dit bespreekbaar. Zij zoeken actief naar preventieve oplossingen en betrekken hierbij relevante partners. Zo ontstaan er regelmatig nieuwe samenwerkingen en preventieve projecten die aansluiten bij de behoeften van de wijk.
Dankzij hun inzet wordt zwaardere jeugdhulp vaak voorkomen en blijven gezinnen beter ondersteund binnen hun eigen leefomgeving.
Casus uit de praktijk
Tijdens een wijkoverleg hoort de preventiecoördinator dat een aantal activiteiten en trainingen mogelijk moet stoppen. Deze initiatieven zijn echter goed bezocht en hebben zichtbaar effect op de deelnemers.
De preventiecoördinator vraagt door en bundelt de signalen uit het veld met bestaande data. Daarmee stapt ze naar beleidsmakers om aandacht te vragen voor het probleem. Dit leidt tot gesprekken met de lokale welzijnspartner, waarin samen wordt gekeken hoe de activiteiten toch kunnen doorgaan.
Dankzij hun inzet ontstaat er een duurzame oplossing. Een concreet voorbeeld van hoe de preventiecoördinator verbindt, signaleert en bijdraagt aan blijvende impact in de wijk.
